Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прическа на "неверник". Защо в Афганистан е забранено да се подстрижеш като Ким Чен-ун


Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун.
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун.

Може ли прическа да бъде забранена, била тя и като на един от най-известните диктатори в света? Нови правила за бръснарите в Афганистан стриктно регламентират как мъжете могат да подстригват брадите и косите си. И забраняват не само западните прически, но и тази на Ким Чен-ун. Ето защо.

Завръщането на режима на талибаните в Афганистан, след окончателното изтегляне на американските войски през 2021 г., донесе редица ограничения на личната свобода на местните. Особено за жените, на които беше забранено да ходят в университети, на фитнес, дори в салони за красота.

Забраните на талибаните обаче не подминаха и мъжете. В началото на тази година Министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока въведе стриктни правила за бръснарите. Тяхната основна цел е да не се допуска афганистански мъже да изглеждат като "неверници".

Противно на логиката, тези правила не забраняват само западните течения в подстригването на косата и поддържането на брадата. Сред отречените от талибаните прически се оказа и тази на Ким Чен-ун - севернокорейският диктатор, който е не по-малък враг на Запада от ислямисткото фундаменталистко движение в Афганистан.

Списъкът с правила за бръснарите съдържа общо шест точки. Сред тях са забрани за мъжете да си оформят веждите, да си бръснат изцяло брадата, както и да я поддържат по-къса от определена дължина.

"Ако прическата е в съответствие с нашите принципи, няма проблем", каза през януари Азизул Рахман Мохаджер, регионален служител на министерството в западната провинция Херат.

По думите му някои прически твърде много приличат на тези, които имат "неверниците на запад или в Северна Корея". Според Мохаджер някои представители на младото поколение в Афганистан се опитват да следват тези стилове. Затова талибаните са прибягнали до издаването на стриктни правила за бръснарите.

Изглежда, че директивите са насочени най-вече към прически, които биха могли да приличат на стила на подстригване на Ким Чен-ун. Неговата коса е обръсната отстрани, а отгоре е оставена по-дълга коса в знак на почит към прическата на дядо му Ким Ир Сен, основателят на комунистическа Северна Корея.

В Афганистан вече е забранено да си обръснеш цялата брада - нещо, което е разпространено сред местните мъже, когато талибаните не са на власт.
В Афганистан вече е забранено да си обръснеш цялата брада - нещо, което е разпространено сред местните мъже, когато талибаните не са на власт.

Тези ограничения напомнят на заповедите на талибаните, издадени по време на предишното им управление в Афганистан между 1996 и 2001 г. Тогава бяха забранени "чуждестранните прически", направени по подобие на косата на американския актьор Леонардо ди Каприо във филма "Титаник". Забранени бяха и всички подстрижки, близки до косите на четиримата от "Бийтълс".

Сега на бръснарите е забранено и да пускат музика в салоните си. Те не могат и да излагат на показ изображения, които биха могли да рекламират нежелани стилове прически.

След като си върнаха властта през лятото на 2021 г., талибаните забраниха музиката и дадоха ясно да се разбере, че смятат бръсненето или рязането на брадите на мъжете за нарушение на строгото тълкуване на Корана.

"Ако си подстригвате брадата или носите дрехи в западен стил, как това ви прави неверник", изрази недоумение бръснар от Афганистан пред Радио Азади, афганистанската служба на Радио Свободна Европа. "Това няма никакво значение."

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун, талибанският служител Азизул Рахман Мохаджер и американският актьор Леонардо ди Каприо (от ляво надясно).
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун, талибанският служител Азизул Рахман Мохаджер и американският актьор Леонардо ди Каприо (от ляво надясно).

"В Корана се казва, че чистотата е част от вярата, но тук случаят не е такъв", казва пред Радио Азади младеж от провинция Херат, който също поиска да остане анонимен. "Разбираме, че носенето на [дълга] брада е за предпочитане, но не е грях [да нямаш такава]."

Още с връщането си на власт преди близо 3 години, талибаните дадоха знак, че ще се стремят да контролират външния вид на мъжете и жените в Афганистан. Режимът им веднага нареди на мъжете в държавната администрация да си пуснат брада и да носят традиционно облекло, ако не искат да рискуват да бъдат уволнени. В някои райони на страната са забранили дънките и костюмите, например.

Талибаните налагат и строга полова сегрегация в училищата, университетите, болниците, държавните учреждения и обществения транспорт.

Жените са най-потърпевши от опитите на талибаните да контролират външния вид на афганистанците. Твърдолинейната ислямистка групировка налага строги правила за обличане и поведение, които изискват жените да се покриват от главата до петите и силно ограничават правата им да се движат свободно, да работят или да получават образование.

Как древното наследство на Афганистан се руши заради талибаните
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG